A flyboy.hu platform üzemeltetője a FlyBoy Hungary Kft.

 

Platform célja:

  • A Flyboy jogszerű használata a platformon keresztül, elfogadva az EASA kötelmeit
  • A magán pilóták (PPL) egy közös költségű járatot repülhetnek (költségmegosztásos repülés), amennyiben az nem jár nyereséggel. A megosztott repülési járatokról szóló 965/2012 európai légiforgalmi szolgáltatásról szóló rendelet (6.4a. Cikk a) pontja szerint ez a gyakorlat minden pilótával elvégezhető.

 

Költségmegosztásos repülés előnyei:

  • A meghírdetett repülések kicsi, kényelmes repülőgépekkel (1-6 fő) történik
  • Regionális repülőterek felhasználásával történnek, melyek előnyei hogy akár az indulási vagy érkezési pontot tekintve max 20 perc autóúttal elérhetők
  • Előnyös ha nincs közvetlen normál légijárat a két pont között
  • Nem kell a repülés előtt 2-3 órával korábban kiérkezni a repülőtérre
  • Ugyanolyan kényelem és megközelítőleg azonos költségek mellett mint normál légitársaságok esetén az utazási időt felére csökkentheti, legyen szó üzleti útról vagy akár nyaralás céljából történő utazásról
  • Megnő a célállomások (destinációk) száma, csak Magyarországon közel 100 használható polgári felhasználási célú kisrepülőtér található https://www.kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/dokumentum/349173

 

Díjmegosztási és fizetési rendszer:

Aki a Flyboy-ra regisztrál az egy repülős közösséghez csatlakozik.

A Flyboy csapata biztosítja a költségmegosztásos repülés elvének tiszteletben tartását.

Ehhez a pilóta meghatározza az egy órányi repülés költségeit melynek során figyelembe veszi:

– a benzin ára, a leszállás  és a parkolás díja (amennyiben az felmerül)

– a repülőgép bérletének ára, ha légi járművet bérel annak tulajdonosától

 

Ezeket a költségeket elosztják azokkal az emberekkel, akiket a légi jármű a szóban forgó Flyboy repülés alatt szállít.

A Flyboy-on végzett repülés után az utas vagy a pilóta megerősíti, hogy ez utóbbin vett részt, mely után a költségmegosztás megtörténik. Az utasok által fizetendő költségeket közvetlenül a repülést végző pilóta részére kell megtéríteni. ( történhet előreutalással de készpénzes fizetéssel is a helyszínen)

 

A felhasználók ellenőrzése és hitelesítése

A biztonság és a bizalom a platform kulcsszava. Így a Flyboy csapata fenntartja magának a jogot arra, hogy személyazonosságát (személyi igazolványát vagy útlevelét), e-mail címét és telefonszámát ellenőrizze a platformon. Ha a profil nincs érvényesítve, a felhasználó nem küldhet repülési bejelentést, és nem is foglalhat járatot.

Másrészt a pilótáknak engedélyüket és képesítésüket, orvosi ellenőrzésüket és repülési óráik lebontását (teljes repülési órák, utolsó 3 hónap és utolsó 12 hónap) is meg kell adniuk. Végül egy hirdetés közzétételéhez a pilótának meg kell felelnie az EASA szabályainak.

Szolgálati engedélytípusok:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szakszolg%C3%A1lati_enged%C3%A9ly#Enged%C3%A9lyt%C3%ADpusok

 

Felhasználói minősítés

Amikor egy felhasználó regisztrál a Flyboy platformon, csatlakozik egy közösséghez. Az utóbbiak biztonságának és átláthatóságának javítása érdekében a felhasználók között pontozási rendszert alkalmaz. Így egy Flyboy repülés után a pilóták és az utasok 1-től 5-ig pontszámot adhatnak és megjegyzéseket hagyhatnak. Ez a rendszer lehetővé teszi a pilóták számára, hogy meghatározzák melyik utasokat tudják felvenni és az utasok kiválaszthatják a pilótát amelyben megbíznak.

 

Biztosítás

A repülőgép-üzemeltetés gyakorlatát a repülőgép üzemeltetője biztosítja, beleértve a biztosítási fedezet meglétét is. 2004. május 1-től kötelező a CE 785/2004 európai rendelet szerint az utasok, poggyászuk és a földön lévő harmadik személyekre vonatkozóan kiterjesztett biztosítással rendelkezni.

A kívánság 3. rész: